У нас продажбите на антибиотици за животни са с най-високи нива в ЕС според доклад на Европейския надзор за потребление на ветеринарни антимикробни препарати

Остатъчни количества от антибиотици в месото преминават и в човешкия организъм, което води до допълнителни проблеми, категорични са експертите. 

В рамките на седем години - за периода 2010-2017 г. - потреблението на антимикробни препарати в отглеждането на животни за производство на месо у нас се е увеличило значително.

От Българската агенция по безопасност на храните засега отказаха коментар по темата, но потвърдиха, че данните в доклада са коректно събрани, предава Bulgaria ON AIR.

Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите в България обясни в студиото на Bloomberg TV Bulgaria, че българското месо не е опасно за здравето.

Вътев обяви още, че заради чумата по животните свинското е поскъпнало с 55%, а българинът купува все по-често пилешко.

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 1 година

Всички които ежедневно консумират месо вече са резистентни към антибиотик. Чудили ли сте се защо когато се разболеете пиете антибиотик а той не ви помага. Е вече няма да се чудите пренаситили сте организма с антибиотик от месото и вече сте за други лекарства но да нее антибиотик. За да изчистите организма си трябва няколко години да консумирате само домашно заклано животно а магазина го забравете.

9

Анонимен

преди 1 година

ЯЖТЕ РИБА БЕ ХОРА)) ХЕМ Е ЗДРАВОСЛОВНА, ХЕМ ЧИСТА))

8

Тино

преди 1 година

Всеки храни предлагани във веригите магазини са бъкано с ***, а това се узаконява ежедневно с наредби,закони и какво ли не само и само да се унищожи традицията хората да отглеждат домашни животни в дворовете, а не в големите ферми .