ЕК почти свали мониторинга над правосъдието и вътрешните работи, с което предизвика бурни и противоречиви реакции в обществото. Политологът Антоний Гълъбов коментира темата в предаването "Видимо и невидимо".

"По отношение на мониторинговия механизъм - ясно е, че той много отдавна беше изгубил смисъл, ясно е, че ние някак терапевтично го преведохме - "Механизъм за сътрудничество и проверка". Не. Той се казва "Механизъм за сътрудничество и верификация". Това идва от "веритас", от истина, удостоверяване на истинността на това, което България и Румъния твърдяха за процесите в съдебната власт и в сферата на сигурността.

Ясно е, че становището на Европейската комисия в момента е, че ние сме изпълнили техните препоръки. Това не означава, че ние сме изградили устойчива и предвидима система. Не, ние сме отговорили на онези административно определени препоръки, които сме получили. Другият въпрос е отношението към Румъния. Румъния има проблем. В момента отделянето ѝ и изваждането ѝ от тази група от две страни не е добро решение".

Целият разговор гледайте в предаването "Видимо и невидимо" в неделя (27 октомври) от 17.30 ч. по Bulgaria ОN AIR.

И още! Какви процеси текат в ЕС и докъде ще доведат те? По време на комунизма в СССР бе популярна пословицата „ Кокошката не е птица и България не е чужбина“? Валидна ли е тя и днес? Да очакваме ли ново, по-добро управление на местните избори?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase