"Най-евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно". Това е написал кандидатът за общински съветник от "Демократична България" в София Тома Белев по време на дискусия във Facebook, пише "24 часа".

Постът на председателя на екоорганизацията "Зелени Балкани" разбуни духовете в социалните мрежи.

"Не знам какъв е контекстът на това изказване. Не искам да знам. Защото няма значение. Ако е било шега, не е смешно. Ако е било аргумент в спор, е още по-зле. Проследих само последващата дискусия, в която Белев беше убеждаван с разумни аргументи да се извини за глупостта, която е написал и той категорично отказа да го направи", е написал политологът Тома Биков, който е депутат от ГЕРБ, по повод публикацията.

Публикацията на Тома Белев коментира и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. "Колко ниско може да падне духът на човек? Как ненадейно мазното, довчера укривано, петно на истинската същност е в състояние да лъсне, когато безобразието и пошлостта вземат връх?", пише Георгиев.

Той се обръща и към "Демократична България": "Уверявам Ви, че това чудо няма да е за три дни и този Ваш “Белев” няма да остане необезпокояван в противното си поведение."

Българската писателка и дипоматка Леа Коен написа следното: "За депортирането на всеки евреин до Треблинка българското правителство плаща по 100 райхсмарки (първоначално са поискани 250) на германците, тъй като операцията се нарича “ прочистване от евреи” ( Judenrein). Парите са събрани от конфискуваното еврейско имущество, т.е. евреите сами са платили депортацията си. Тя е ръководена от Александър Белев, комисар по еврейските въпроси . При толкова много конфузии в една неуместна реплика, би трябвало да се извините на хора като мен. 58 души от моето семейство са заминали с тези вагони. Репликата ви е наистина оскърбителна".

Депутатът от ВМРО от еврейски произход Александър Сиди коментира, че Тома Белев не е пожелал да се извини и го призова да го направи. Сиди е със сигнал до Външното министерство заради антисемитските коментари на Белев.

"Нарушени са не само Международни актове, но и българското законодателство. Мълчанието на ръководството на "Демократична България" го прави съпричастно", категоричен е Сиди в писмо до националния координатор за антисемитизъм заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase