Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ДАЗД от няколко месеца получава сигнали, че на места се злоупотребява както с името на агенцията, така и със социалните служби, обясни директорът на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова.

Сигналите от последните дни идват от различни източници - включително от областния управител на Бургас, директори на училища, началници на РУО.

"Някои хора разказват на други хора, че социалните нарочно ще взимат деца от семейства", обясни д-р Лилова пред bTV.

Още по темата

Шефът на ДАЗД допълни че от няколко месеца се разследва първоизточника на тези сигнали.

"Има целенасочена атака от лица, които не мога да кажа кои са", обясни тя.

Д-р Лилова обобщи ситуацията с думите, че когато една лъжа бъде повторена 100 пъти, хората започват да вярват.

Директорът на агенцията за закрила на детето посочи, че се работи на много нива, за да се подкопае системата на социалните служби и това се прехвърля към образователната система.

Тя напомни, че Държавната агенция за закрила на детето само координира работа и няма право да отнема деца.

"В ДАЗД не работят социални работници, а работят експерти, които подготвят документи и политики", посочи тя. Сигналите за деца в риск се подават към Агенция "Социално подпомагане".

Относно Националната стратегия за детето, която предизвика протести на родители, д-р Лилова уточни, че до края на годината действа настоящата такава. Към момента все още няма приета нова стратегия за детето.

Според директорът на ДАЗД е хубаво да има документ, който да разписва правата на децата, но е по-вжно да се спазват законите, които закрилят децата.

Тя допълни, че доверието в институциите също е важно, защото именно недоверието доведе до ситуациите в Сливен, Карнобат и други градове.

За изоставеното бебе в столичния кв. „Люлин”, което беше открито снощи тя знае, че е добре и за него се грижат в дом за медико-социални грижи. По думите й оставената бележка бебето да се предаде на социалните означава, че има хора, които знаят, че социалните работници всъщност се грижат за децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase