Очите са един от най-чувствителните органи в нашето тяло. Въпреки това проблемите с тях често се подценяват, но могат да доведат до необратими последствия.

По повод Световния ден на зрението на 8 октомври в София може да прегледате очите си напълно безплатно. По време на кампнията "Виж зрението - действай сега!" в продължение на пет дни ще бъдат извършвани безплатни очни прегледи за откриването на диабетна ретинопатия и макулна дегенерация.

Партньори на "Александровска болница" в инициативата са Сдружение "Ретина България" и Порталът на пациента. Офталмолозите ще преглеждат от 7 до 11 октомври от 13,30 до 17 часа и ще консултират хората за заболяванията, диагностиката и терапиите.

"Най-важното за ретината е да бъде изследвана регулярно с изследване на зрителната острота. Пациентите твърде късно идват на рутинния си очен преглед. Съществуват редица нови терапии - някои са достъпни, други са в развитие", посочи в "България сутрин" специалистът по очни болести в "Александровска болница" д-р Яни Здравков.

И подчерта, че пациентите трябва да бъдат бдителни за своето зрение. Може да виждаме добре, но контрастът да е влошен, цветовете да са по-бледи, линиите при четене на текст да се разкривяват, да се появяват черни петънца - все симптоми за по-сериозни проблеми.

Причините за заболяванията са много, като сред тях са начинът ни на хранене и експлоатацията на очите, но основна роля има наследственият момент, стана ясно още от думите на д-р Здравков.

Д-р Петя Стратиева от пациентско сдружение "Ретина България" отбеляза, че ще бъде проведена информационна седмица за наследствените заболявания на ретината.

"Първата генна терапия за човешка употреба е факт и тя е за форма на детска слепота. За живеещите с този вид наследствени заболявания е ключов достъпът до информация. Помощта от държавата е много важен фактор", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase