Моментът е исторически - Македония трябва да получи покана за ЕС. Президентът Радев е популист, той изпразни от съдържание консултативния съвет. Радев допусна няколко много големи грешки. Той се заигра популистки с русофилите и изгуби доверието на американците и на лидерите на ЕС. Това каза президентът (2012 - 2017 г.) Росен Плевнелиев, който бе гост в студиото на "България сутрин".

Плевнелиев твърди, че тези консултации са били само за да покаже Радев, че все още е фактор на регионално ниво.

"Националният интерес на България е Северна Македония да стане член на ЕС, без да поставяме някакви "червени линии. Ако сега ние спрем Македония по пътя към ЕС, това ще бъде историческа грешка с тежки последствия за нас. България ще бере исторически срам! По пътя на преговорите трябва да изчистим нещата си с Македония. Днес в Скопие няма нито една българска медия. Ако Радев беше честен, можеше да погледнем провалите на нашата политика в отношенията ни с Македония. Не сме чули оценката му за руското влияние в Северна Македония", коментира още Плевнелиев.

Още по темата

Той твърди, че правителството все пак успява да върви напред за позицията на страната. Според него трябва да изплозваме силните си козове, но и да действаме внимателно.

"За 5-годишния ми мандат нямаше една позитивна статия в Скопие за България, а днес това вече е променено. Там има ново и смело правителство. Ако Заев падне, идва Груевски - това ли искаме? Вместо да поставяме ултиматуми, ние също трябва да работим здраво", сподели още държавният глава (2012 - 2017 г.) в ефира на Bulgaria ON AIR.

Плевнелиев обясни, че вицепремиерът Красимир Каракачанов и ВМРО са заели своята пазарна ниша, но има баланс, защото правителството знае какво прави.

"Президентът винаги търси конфронтацията, но слава Богу, беше блокиран. Срамно е случилото се в ефира на БНТ снощи. Някои от политиците, тук визирам и господин Сидеров, са забравили, че трябва да имат морални устои. Скандалите не би следвало да са начин за правене на политика", коментира той участието на лидера на "Атака" в БНТ снощи.

Според Плевнелиев правителството в момента има нужното мнозинство и е убеден, че ще изкара мандата си.

"Чакат ни две много важни години за европрограмите. Очаква ни една генералска битка през 2021 година, когато ще има и президентски избори. Радев не иска да служи като президент, а има само амбиции вътре в България", каза още Росен Плевнелиев.

По думите му битката за новия завод на Volkswagen e eпична и правителството е дало много атрактивна оферта.

"Продължаваме да сме в играта. Неколкократно управляващите VW поискаха да бъде взето решение за Турция. Те имат различни аргументи - по-големия пазар, по-развитата икономика. България изгради една много силна позиция. Открихме в хода на битката с Турция една огромна празнота - Турция е член на митническия съюз и се възползва от това споразумение. Единствено с Турция няма никакви инструменти, че ЕК може да налага санкции, ако страната не спазва правилата на ЕС", сподели Плевнелиев.

Той заяви, че скандалът тепърва предстои и страната ни е задала съответните въпроси към ЕК.

"Тласък на автомобилостроенето - това ще е резултатът, ако се реши заводът на VW да е в България. В София няма проблем VW да намерят нужните 5 000 човека. Нека сме наясно - тази битка с Турция е неравна, но ние постигнахме и научихме много. Малка е вероятността да имаме пълен успех, но си създадохме едно уважение към България", заключи Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase