Снимка: Bulgaria ON AIR

През 1908 година Великите сили отново разпределят сферите на влияние и територии на Балканите. Правилната политика на цар Фердинанд и България в този момент е, че успяват да се вклинят в интересите им и извоюват независимостта на страната ни. Това каза в предаването "Операция История" по Bulgaria ON AIR проф. Лизбет Любенова.

"Когато има раздвижване на политическите пластове, големите играчи са на първо място, а ако малките държави успеят да синхронизират действията си с техните, тогава им се получава. Така се е получило у нас през 1908 година. Това, което се е случило, не е само нарушение на Берлинския договор, когато е поредното прегрупиране на Великите сили, но и разбиване на наследството на Османската империя", обясни професорът.

Ситуацията от 1908 много напомня тази от 1874 година, когато е краят на Кримската война. Тогава Турция взема външни заеми от западни кредитори. Но Османската империя няма добър механизъм за регулиране на финансовите разходи - много често харчи повече, отколкото може да си позволи - политика, която е факт и в съвременна Турция, разказа историкът.

Стига се до момент, когато 1874 година Турция обявява банкрут. Тогава Великите сили решават да подделят наследството на болния човек - следват няколко големи български въстания, а накрая и Руско-турската освободителна война.

По подобен начин са се стекли събитията и през 1908 година - в Турция става преврат срещу султан Абдул Хамид Втори. Тогава младотурците правят груба грушка и престават да плащат дълговете си към западни кредитори.

Великите сили започват да преразпределят сферите на влияния и територии и подготвят следващата война. Именно този момент използват българските политически среди, за да обявят Независимостта на България.

Проф. Любенова описа и аферата Деклозиер, при която Франция чрез изкупуването на българско зърно на силно завишени цени, подкупва част от българската политическа класа, за да я привлече на страната на Антантата през Първата световна война.
 

Целият разговор вижте във видеото на Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 3 години

Тука историята псава много с цар Фердинанд хахахахахахахахаха

19

до авторката

преди 3 години

Момиче що не си сканираш интимните Органи и да ги постнеш в сайта ви да четат недостатачно разбиращите които коментират тука

18

Анонимен

преди 3 години

Гробовете на българските герои са пръснати по цялата българска земя,а не като другите,които са в чужди земи.