Снимка: Pixabay

Още преди години Инситутът за пътна безопасност настоявал за създаване на Държавна агенция. 

"Ние още тогава осъзнахме, че няма кой да извършва координация между отделните институции, няма кой да извършва надзора и няма кой да сложи ред в статистическата информация. И 8-9 месеца след създаването на тази агенция ние виждаме доклад, в който се казва, че предлага план на действие, който стъпва на това, че статистическите данни съдържат пропуски", обясни експертът Диана Русинова пред Bulgaria ON AIR.

В доклада има също така препоръки, които се отнасят за инцидентите на пътя - приемане на нова методика за обследване на тежките пътни инциденти, бързо и ефективно събиране на наложени санкции, одитите за пътна безопасност на всички пътища, а не само на магистралите.

По думите на Настимир Ананиев, след като е прочел доклада, той е приятно изненадан, защото в него имало включени много неща, които се говорят през последните четири години.

"Виждам в този доклад намек, че няма достатъчно статистика, за да се каже, че 96% от ПТП са свързани с човешка грешка, от което аз лично се възмутих", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase