Знаем ли всъщност какво се е случило на 6 септември и какъв интерес прояваваме към съдбоносното събитие?

Според учителя по култура от Националната гимназия за древни езици и култури Радослав Илиев, връзката между културата и историята е фундаментална. Разбирането за културата в историята дава обяснение и конструкт на разказ в умовете на учениците.

"В нашето училище има голям интерес. Има доста чести дискусии, свързани със съвременна история. Историята трябва да бъде свързана с всички останали предмети. При нас го има този холистичен подход", сподели преподавателят в ефира на "България сутрин".

"Нашият млад народ тогава е успял да мобилизира своите сили, да определи конкретна цел и да я осъществи сам. Това е гигантски подвиг и пример. Може да бъде разглеждан в един по-общ аспект в часовете по етика и право, където се говори за възпитаване на гражданско самосъзнание", подчерта Радослав Илиев пред Bulgaria ON AIR.

Учителят не споделя мнението, че интересът към историята се е поизгубил в последните години. По думите му обаче има риск историята отново да се политизира.

Илиев посочи още, че хората днес трябва да отидат на място, което е свързано с историческата памет. Колективното преживяване е най-силното, което се възпита в младите и в техните родители, убеден е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase