Снимка: Pixabay

България е готова за банковия съюз на ЕС, но проблемът е, че няма точен и ясен регламен, който да постави времева рамка за пълноправното ни членство в еврозоната, смята доц. Григор Сарийски от Икономическия институт на БАН в студиото на Bloomberg TV Bulgaria.

"България се намира в една доста добра позиция за присъединяване към банковия съюз, но това в никакъв случай не означава, че за нея това е изгодно, тъй като в момента, в който се присъединим към съюза, ние ще бъдем чисто и просто в една подчинена роля. Ние ще трябва да имплементираме разпоредбите, които са задължителни за страните от еврозоната, чрез актове на местното законодателство, но няма да имаме облагите на всички останали членки на банковия съюз", казва Сарийски.

Страната ни би имала много ползи от еврозоната, стига тя да бъде поставена наравно с всички останали страни. Но преди това е нужно да се направи очакваната реформа в правосъдието и да се приложат мерките за справяне с прането на пари и корупция, смята още доцентът.

Какво влияние ще окажат резултатите от стрес тестовете от ЕЦБ върху банковия сектор у нас може да научите от страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase