Снимка: архив, Ройтерс

Още 200 милиона лева нов дълг ще бъдат поети следващия понеделник. Това става ясно от съобщението за аукцион, публикувано на интернет страницата на БНБ.

То идва веднага, след като бяха обявени резултатите от вчерашния аукцион, на който бяха одобрени поръчките до обявения максимум от 200 милиона лева.

В понеделник ще бъде третото предлагане на дългови книжа за годината и то отново ще бъде свързано с новата емисия от 20-годишни облигации, отворена в средата на юни.

Тогава финансовото министерство предложи за продан книжа за 200 милиона лева, но одобри единствено половината от тях. Вчера също бяха предложени облигации за 200 милиона лева и този път бяха одобрени всичките, предаде БНР.

Освен 20-годишните облигации, през юни финансовото министерство преотвори и 10,5-годишни облигации и продаде повече от 200 милиона лева от тях.

Равносметката е, че към момента страната ни е поела общо над половин милиард лева нов дълг и се очаква към това число да бъдат прибавени още 200 милиона в понеделник.

Още миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов потвърди, че ще се възползва от заложената в бюджета възможност за нов дълг от един милиард лева.

 

Коментари Напиши коментар

21

Един от Северозапада

преди 1 година

До Кармен Младенова"Не коментирам аутисти. Трябва да нямаш АБСОЛЮТНО никакъв акъл за да"управляваш" така една държава!!!"
...
Не са аутисти тези, дето така управляват държавата, те толкова си знаят и могат. Аутисти са тези, дето с действията и бездействията си, с гласуването и негласуването си, ги докараха на власт. Сега си ги търпете, и се радвайте на видимите резултати навсякъде....

20

Анонимен

преди 1 година

Всека година ГЕРБ си раздаваха излишъка от преизпълнението на бюджета под формата на бонуси и пр. Сега теглят заеми да тегли народа. Не стигнаха ли вече заемите взети от ГЕРБ 17 - 18 милиарда. Само наведнъж вземаха 16 милиярда и след това още по колко пъти.

19

Кармен Младенова

преди 1 година

Не коментирам аутисти. Трябва да нямаш АБСОЛЮТНО никакъв акъл за да"управляваш" така една държава!!!