Снимка: Президентство

Да убиеш Вапцаров, означава да убиеш вярата в доброто и в човечността. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на възпоменателната церемония по повод 77 години от гибелта на поета, която се проведе на лобното му място в Мемориал "Гарнизонно стрелбище" в София, съобщиха от президентството.

Още по темата

 
Вицепрезидентът определи Вапцаров като един от най-големите поети и един от най-големите човеци. "Смъртта на Вапцаров и неговите другари е един от най-позорните моменти в българската история. Това е неоправдана и необяснима смърт. 77 години въпросът "Защо?" продължава да тегне над българското общество", подчерта Илияна Йотова.

"Защото имаш красиви мечти, вярваш в идеали, имаш идеи, които някой не иска да припознае? Необяснимо е", изтъкна вицепрезидентът.
 
Илияна Йотова посочи, че Вапцаровото слово е много по-силно от неговите палачи, от смъртта и забравата.

"Личността и поезията на Вапцаров пробождат, тревожат, провокират. Той написа истините за човешкия живот откровено и на разбираем език. Думите му живеят не само за българите, те са за цялото човечество", изтъкна вицепрезидентът Йотова като отбеляза, че поетът е превеждан на 90 езика.
 
Вицепрезидентът заяви, че днес много се говори за ценности като хуманизъм, социална чувствителност, любов, доброта, честност, свобода. "Често лицемерничим с тези думи и изтриваме тяхното значение. Не бива да допускаме това заради вярата на Вапцаров", подчерта Илияна Йотова. Като позорни и недопустими вицепрезидентът определи опитите Вапцаров да бъде оскверняван и заличаван от паметта на поколенията.
 
"Днес, в XXI век отново има фашизъм, често пъти облечен в красиви думи и криворазбран патриотизъм. Ксенофобията, която залива света, е първата стъпка към фашизма", подчерта вицепрезидентът Йотова.

По думите ѝ трябва да бъдем бдителни и да разпознаваме тези прояви, за да няма "никога повече разстрели на вярата и на душата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase