Снимка: Facebook

На 9 септември 9 пречупени петолъчки ще бъдат поставени на 9 знакови места на паметта, свързани с комунистическото минало.

Инсталациите са част от проекта 'Памет за утре" на едноименния Инициативен комитет, в който влизат историците проф. Евелина Келбечева, доц. Михаил Груев, доц. Лъчезар Стоянов, журналистите Христо Христов и Калин Манолов, бизнесмена Георги Георгиев и адвокат Марио Топчийски.

Още по темата

Проектът е одобрен на 15 юли тази година от художествено-експертния съвет на Столична община и има за цел да припомни кои са местата, свързани най-тясно с авторитарния комунистически режим и неговите престъпления.

Петлъчката пък е избрана като символ на тоталитарната власт и според организаторите тя трябва да бъде разпознавана като не по-малко тежък символ от нацистката свастика.

Звездите на проекта "Памет за утре" ще се появят на паважа пред емблематични монументи и сгради на 1 септември тази година – бившия мавзолей на Георги Димитров; Държавна Агенция „Архиви“ (където са били арестантските килии на Държавна сигурност); Паметника на жертвите на комунистическия режим (пред НДК); хотел „Славянска беседа“ (първия щаб на Народната милиция); Народното събрание (Партийния дом); ЦК на ДКМС (ул. „Съборна“ 13); Президентството (Държавен съвет), Отечествен фронт (бул. „Витоша“ 18) и църквата „Света Неделя“.

Звездите ще бъдат поставени още на 1 септември, а на 9-ти ще се проведе обиколка на 99 млади хора, родени след 1990 година, която ще завърши пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим пред НДК.

По този повод днес от столичната организация на БСП разпратиха протестно писмо до медиите. Според социалистите готвената акция "цели да раздели обществото ни, да всее омраза и ненавист към другомислещите".

"И изразяваме нашата тревога от опасността България да бъде заразена от "кафявата чума"! На 1 септември – денят, в който човечеството ще отбележи 80-годишнината от началото на най-кървавата война в неговата история - Втората световна – неолибералите организират поставяне на пречупени звезди на знакови места в София, свързани с антифашизма. Чудовищен е замисълът им да бъдат въвлечени в тази акция и млади момичета и момчета, родени след 1990 година", пишат още в писмото си червените.

Те призовават кмета Йорданка Фандъкова да се противопостави на това, по техните думи, "престъпно деяние".

Осъществяването на акцията пък щяло да нареди България до страните, които възраждат фашизма и щяло да отклони страната от демократичния й европейски път.

"Използването на млади хора като оръдие за осъществяване на профашистки идеи е престъпление, което не можем да отметнем с лека ръка. През 30-те години на миналия век Адолф Хитлер използва млади германци, които пречупват кръстове, поставят жълти звезди по къщи, квартали и ревери на костюми и изпращат в газовите камери на смъртта милиони хора", категорични са столичните социалисти.

Всичко това се случва на фона на тежкия скандал от последните няколко седмици, който показа, че готвените учебници по история за 10 клас представят управлението на комунистическия режим изкривено и манипулирано. Данни за тези факти първи показаха именно проф. Кебелчева и Христо Христов, които са част от инициативния комитет на "Памет за утре".

След като данните придобиха публичност, министърът на образованието Красимир Вълчев пое ангажимент, че информацията ще бъде променена и че зверствата на режима ще бъде представени в пълнота. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase