Снимка: БТА

Президентът Румен Радев заяви, че не е против изтребителите F-16, но според него трябваше да се настоява за спазване на финансовата рамка.

Още по темата
"Президентът е за това не просто да си купим самолет от нашия стратегически партньор, но и да има способности", посочи държавният глава по време на среща с посланиците и постоянните представители на България зад граница.

По думите му правителството издига едва ли не като лозунг, че F-16 е прекрасен и трябва този самолет да бъде купен, но той се нуждае от огромен пакет, за да има оперативни способности и да бъде ефективен.

"Всичко идва до цената - тази цена, която сме договорили, в съвсем близко време тя ще набъбне. Тези разходи ще ги има. Аз напълно разбирам правителството – то е притиснато. Първо, цената отиде много над обявената рамка", коментира още Румен Радев. Според него не трябва да се спекулира и с отношенията ни със САЩ, защото проблемите са си вътре у нас, предаде "Фокус".

"Трябва да отстояваме нашите интереси. На консултативен съвет искаме и трите проекта да бъдат едновременно, да има разсрочено плащане, инвестиции и индустриално сътрудничество в нашата отбранителна промишленост", коментира Радев.

Той обясни, че се готви промяна в закона, така, че да се назначава цивилен за ръководител на служба "Военна информация". Държавният глава заяви, че е против тази промяна.

"Военното дело е изключително сложна дейност, затова ръководителят трябва да бъде човек с военно образование, експертиза и опит", добави той.

По думите му стои открит въпросът за отговорността на институциите по отношение на атаката срещу НАП.  Според него самите те трябва да осигурят безопасност и сигурност на гражданите, а не той да бъде основният потърпевш от изтичането на данните.

"Трябва да има ангажираност, защото да напишеш един закон за киберсигурност и да го обнародваш, не е достатъчно. Трябва да изпълняваш всички мерки, заложени в закона", заяви Радев. Той посочи, че е имал задълбочен разговор с представители на службите, които поели ангажимент да се предприемат всички стъпки. Президентът допълни, че очаква реални резултати.

Държавният глава каза още, че е наш дълг да подкрепяме Северна Македония, но не безусловно и безрезервно и ясно да поставим нашата червена линия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase