Всеки шести българин би станал приемен родител, ако получава заплата и издръжка от държавата за приемното дете, а две трети от сънародниците не биха станали приемни родители при каквито и да е условия, показват резултатите от национално представително допитване, реализирано от Изследователския център "Тренд“ по поръчка на Националната асоциация за приемна грижа.

През 2015 г. готовност да станат приемни родители изразяваха двойно повече българи. Жените в по-голям дял са склонни да се ангажират с приемната грижа. Тук се отчита разлика по отношение на населеното място – в селата в най-голям дял са склонни да бъдат приемни родители при определените условия. В столицата, където живеят близо една трета от българите, едва 5% биха станали приемни родители.

Половината (53%) от българите подкрепят децата в риск да се отглеждат в приемни семейства, а 24% са на противоположното мнение. Одобрението е най-голямо сред висшистите (63%).

С намаляване на образователната степен намалява и одобрението към отглеждането на деца в риск от приемни семейства.

Попитани какви са причините децата да се отглеждат в приемни семейства, а не от собствените си родители, най-голям дял от българите (всеки шести) посочват бедността или финансовите проблеми пред родните семейства.

За всеки десети от сънародниците ни проблемът е в липсата на родителски капацитет или "безотговорността“ на биологичните родители. Само 8% от българите отчитат, че в приемна грижа се отглеждат изоставени деца, а за 7% насилието е причина за настаняването в приемни семейства.

Близо половината от българите (43%) не могат да преценят дали одобряват, или не протестите срещу Стратегията за детето, показват още резултатите от националното допитване.

12% не подкрепят протестите срещу стратегията, а 45% са "за“ тях. Младите на възраст 18-29 г. (53%) и възрастните над 70 години (55%) в най-голям дял не могат да преценят дали одобряват, или не стратегията. Живеещите в областните градове в най-голяма степен одобряват протестите срещу стратегията за детето, показват още данните от проучването.

-----------------------------------------------
Проучването е представително за пълнолетното население във възрастовата категория 18+  сред 1008 лица в началото на юни 2019 г.  Извършено е от "Тренд“ по поръчка на Националната асоциация за приемна грижа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase