Снимка: Reuters

Няма окончателно решение и България не се е отказала Volkswagen да дойде в България. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет с министри и представители на Автомобилния клъстер.

Преговаряме с един стратегически инвеститор и тези преговори продължават в следващите месеци. Има две алтернативи – Турция и България, и всяка ще използва до последно своите възможности, за да наклони решението, коментира бившият президент Росен Плевнелиев.

Още по темата
По думите му, ситуацията в съседката ни е тревожна от гледна точка на правата на гражданите, а българската страна играе "по правилата" и администрацията й в синхрон. Той посочи, че решението е икономическо, а "има моменти, в които Турция е по-атрактивна", но докато не се подпише договор, и двете локации имат своите шансове.

Плевнелиев каза, че има още няколко компании, които потенциално разглеждат възможни локации в Централна и Източна Европа, "с които ще работим така, както работим и с Volkswagen".

По думите му стратегическата цел е България да се превърне в голям производител на автомобили в бъдеще.

Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Автомобилния клъстер, каза, че това е най-бързо развиващият се бранш у нас в момента. Автомобилът на бъдещето ще бъде електрически, ще бъде автономен, посочи той и допълни, че България има шанс да заеме лидерска позиция в тази индустрия в Европа и дори в света заради развитата си софтуерна индустрия.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че за целта имаме развити индустриални зони, създават се нови, процедурите стават по-бързи и се работи в образованието за създаване на кадри.

Росен Плевнелиев съобщи, че клъстерът и държавата започват образователна инициатива, която цели да бъдат локализирани техникуми за дуално образование и университети. Идеята е в партньорства с европейски университети да се изграждат кадри, а след това да се привличат стратегически инвестиции в това направление.

В отговор на въпрос ще има ли оставка на шефа на НАП след хакерската атака, финансовият министър Владислав Горанов коментира, че ако се установи конкретна вина на експерт, ще бъде понесена отговорност. Оставката на шефа на американските служби след Уикилийкс не я видяхме, коментира Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase