Снимка: Reuters

Хакерът, откраднал данни от сървъра на НАП отмъщавал на България, заради свалянето на Тодор Живков от поста генерален секретар на БКП. Това е една от версиите за атаката, пише "Труд". Той нарочно е затруднил използването на изтеклите данни, като всичките файлове са създадени на символичната дата 10 ноември 1989 г., 14.(3 чяся - това е датата, в която Живков е отстранен от власт.

В подкрепа на хипотезата са ругатните, които се съдържат в писмото на хакера към развитието на българската държава след 10-и ноември.

Още по темата

Хакерът е проникнал от чужбина в базата данни на Националната агенция на приходите в края на миналия месец. Лице, представил се за хакера каза, че е готово да публикува още информация, а от НАП не отхвърлят вероятността да става въпрос за вътрешен човек, който е помогнал за източване на данни с имена, ЕГН-та и адреси от агенцията.
"Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно", пише авторът на мейла, който завършва с цитат на Джулиан Асандж - "Ние не прощаваме, ние не забравяме".

Част от папките съдържат данни, предоставяне от НАП на други институции или получаван от тях. В папките има и имена, имейли и пароли на служители на НАП, но те още на 15 юли са блокирани.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров обясни, че са сравнили 30% от информацията в папките с тази на агенцията и данните са реални. Има както стари, така и актуални данни. Бъчваров разясни, че електронната услуга на НАП за възстановяване на ДДС, платено в чужбина, дала достъп на хакера до една от базата им с данни.

"Услугата временно е спряна и така ще остане до възстановяване на информационната сигурност", каза още Бъчваров. Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че са засегнати 3% от базата данни на НАП.

НАП трябва да провери и уведоми Комисията за защита на лични данни до 72 часа какво точно е атакувано, за да изтече информацията и да последва препоръките за предотвратяване на подобен теч.

Според регламента, може да има много високи санкции за подобни нарушения, които да стигнат до 20 млн. евро, съобщава bTV. И макар да не е ясен какъв би бил размера на санкцията, наложена на НАП, се знае причината, за да се стигне дотук.

"Платформите, на които са изградени тези системи са вече остарели. Те не отговарят на съвременните изисквания, софтуерът се развива страшно бързо и се създава тази възможност за пробив в системата, обясни Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase