Снимка: ДАНС

Въпреки че през 2018 година не е получавана информация за подготовка или осъществяване на терористична дейност в България срещу български граждани и интереси, рискът от терористични атака у нас или срещу български граждани и обекти остава актуален. Това констатира годишният доклад за работата на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) за 2018 година.

Причините за повишеното ниво на бдителност на службите са географското положение на страната ни като част от маршрутите за преминаване на чуждестранни бойци, съществуващите на наша територия обекти на трети страни (бел.ред. - авторите на доклада вероятно имат предвид американските военни бази), както и джихадистката пропаганда в интернет, под чието влияние попадат отделни лица.

Още по темата

Друга основна заплаха е десният екстремизъм. Разузнавачите доклават, че този феномен е много по-силно изразен в страните от ЕС, отколкото в България.

"В България активността на групите и организациите от дясното екстремистко крило се свежда основно до участие в отбелязвания на исторически събития и реакции при мероприятия на лица с нетрадиционна сексуална ориентация", обобщават от ДАНС.

Като цяло опасността за обществения ред в България е, произтичаща от дейността на крайно десни и леви структура, е определена като ниска.

"Въпреки това е възможно при възникване на определени условия, като усложняване на социалната обстановка или възникване на конфликти на етническа или религиозна основа, да бъдат предприети по-крайни действия от тяхна страна, които да доведат до ескалация на общественото напрежение. Не могат да се изключат напълно индивидуални несъгласувани с определена структура изяви на радикализирани членове", предупреждават от Агенцията.

ДАНС отчита сериозно намаление на миграционните процеси към страната ни, а повечето от чужденците имат само икономически съображения. Проникването чрез потоците на лица, свързани с тероризъм, обаче остава постоянен риск, пише в доклада.

Оказва се, че през миналата година само двама чужди граждани са включени в информационния масив на нежеланите чужденци в страната поради наличието на данни за съпричастност към организирането на канали за незаконна миграция. Общо проучените от разузнаването ни лица са 87 687.

Докладът констатира специалния интерес на тайните служби на държави от нашия регион и някои страни извън него към класифицирана национална или чуждестранна информация, както и информация от сферите на политиката, икономика, военната индустрия.

Заради такива опити за придобиване на секретна информация ДАНС е наложила принудителни мерки на 2 лица и те са в списка с нежелани в страната чужденци за срок от 10 години.

Сред другите основни рискове за националната сигурност на България, ДАНС отчита при финансовите институции, отнемането на лиценза застрахователно дружество, потоците от фалшиви пари и използването на онлайн валути за разплащане при незаконни дейности.

Относно търговията с оръжие, в която страната ни има сериозен дял, ДАНС отчита, че страната ни изпълнява стриктно политиките за експортен контрол на този бизнес.

"Същевременно продължават опитите на външни фактори за осъществяване на целенасочени мероприятия по дезинформация в медиите, свързани с оръжейните доставки от България за други държави, с което се цели отстраняване от конкурентни оръжейни пазари", твърдят от Агенцията.

Разузнавачите предупреждават, че поради неспазване на технологичния процес и пропуски при съхранението им, значителни количества оръжия и боеприпаси, подлежащи на утилизация, все още носят потенциал от възникване на инциденти с причиняване на човешки жертви, материални щети и замърсяване на околната среда.

С траен характер са също и  проблемите в складови помещения на Българската армия (стар сграден фонд, неосигурена поддръжка, дефицити при физическата охрана), в които се съхраняват оръжия, боеприпаси, взривни вещества и други опасни материали.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase