Снимка: Bulgaria ON AIR

Превъзбудата при питбулите лесно преминава в агресия, обясни треньорът на кучета Лъчезар Планински пред Bulgaria ON AIR.

Той бе категоричен, че питбулът, който нахапа стопанката си и още двама души пред два дена, не е показвал агресия по време на заниманията в приюта, откъдето е взет.

Питбул нападна в Бояна стопанката си и двама мъже

По думите на Планински осиновителите на питбула, който имал и предишни прояви на агресия, са направили няколко консултации с него, за да разберат дали кучето може да бъде превъзпитано. Именно след една от тренировките обаче животното бързо преминало от състояние на радост към агресия.

"След осиновяването собствениците на кучето се обърнаха към мен. Преди това са работили с друг треньор. Направихме 4 консултации, за да видим как реагира кучето и дали проявява агресия. Питбулите се превъзбуждат от много фактори. Първоначалният импулс е добронамерен, но понякога лесно се преминава в агресия", разказа треньорът.

Асен Божилов, доброволец от приюта, където е бил питбулът, след като е нахапал първия си собственик, бе категоричен, че животното не е проявявало никаква агресия през тези 4 месеца, в които е било там.

"Кучето се държеше нормално. Нямаше никакви наченки на агресия. Държеше се мило с всички доброволци. Осиновителите са момче и момиче, които дойдоха в приюта, попълниха анкета, проверихме жилището им. Всичко беше нормално. Те бяха предупредени, че е имало инцидент с предишната собственичка. И двамата бяха наясно с историята на кучето", обясни той в "България сутрин".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase