Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Наистина има несанкциониран достъп до сървър на НАП, от който е изтеглена определена информация, обяви вътрешният министър Младен Маринов. Вчера стана ясно, че лични данни са изтегли от базата данни на Агенцията по приходите.

Хакерите съобщиха вчера в имейл, адресиран добългарски медии, за безпрецедентния теч на лични данни от български институции. Те съобщават, че е "пробит" един от сървърите на Министерството на финансите.

"Не съм специалист по политически анализи, но обикновено организираните престъпни групи, които се занимават с хакерски атаки, търсят финансова облага – да осребрят действията си, или в случая може да се направи и политически анализ. Вчера беше взето важно решение на извънредно заседание на Министерския съвет за купуване на самолети F-16, а имейлът е руски", обяви Маринов пред bTV.

Още по темата

Той уточни, че част от информацията е сверена и престои анализ, за да се разбере кога е направено това несанкционирано влизане в сървъра на НАП.

Относно сигурността на системите с лични данни на гражданите министърът каза: "Всяка система с външен достъп има своите уязвимости. Това не се случва само в България. Може би това е първият случай в България, в който има успехи и са откраднати много лични данни".

Вътрешният министър обяви още, че се прави преглед на системата, за да се предотврати друга подобна хакерска атака.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase