Снимка: архив, Ройтерс

Синдикатите, социалното министерство и КРИБ отхвърлиха въвеждане на карта за гражданите с български произход на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Още по темата
Основният аргумент е, че и в момента достъпът до трудовия пазар на тези хора е уреден в Закона за трудовата миграция, предаде БНР.

ВМРО предложи издаването на специалната карта, за да се улесни интеграцията на хората от историческите български общности, обясни от името на вносителите депутатът Юлиан Ангелов.

Въвеждането на картата получи подкрепата на 4 от петте работодателски организации с аргумента, че ще помогне да се преодолее дефицитът на работна ръка у нас.

На заседанието си НСТС отхвърли идеите на БСП за преизчисляване на старите пенсии за стаж със средния осигурителен доход за 2015 година. Законопроектът беше подкрепен единствено от КТ "Подкрепа".

Синдикатът подкрепи и идеята на социалистическата партия помощите за началото на учебната година да се дават не само на първокласници, а да обхванат децата до 4-ти клас.

Според БСП преизчисляването на старите пенсии е наложително, каза депутатът Филип Попов и допълни, че различията между стари и нови пенсии при еднакъв осигурителен принос са станали значителни.

От КТ "Подкрепа" са на същото мнение. "Защото не е нормално учител, който се е пенсионирал преди 10 години, да получава 200 лв. пенсия, а такъв, който се е пенсионирал сега – 700 лв. пенсия", коментира Ваня Григорова.

Но социалният министър Бисер Петков припомни, че пенсиите ежегодно се индексират:  По разчети на НОИ приемането на тази мярка би струвало 140 милиона повече месечно разходи за фонд "Пенсии".

КТ "Подкрепа" смята още, че е хубаво бедните семейства да получават по-дълго еднократни помощи в началото на учебната година, както смятат и от БСП.

Но министър Петков припомни, че помощта е целева за първата учебна стъпка и добави: "По-голяма логика има това да бъде в по-високите курсове, където отпадането на деца от училище е в по-висока степен, както сочат данните".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase