Видео 12.07.2019

България остана без хеликоптер-линейка, продадоха последния в чужбина

Там, където месността е недостъпна, автомобилните линейки не могат да достигнат и всяка минута е ценна, идва моментът за хеликоптера-линейка. Последният хеликоптер-линейка в България обаче беше продаден в чужбина, пише Bulgaria ON AIR

Преди 5 години фирмата "Хели ер"- собственик на хеликоптера, купува два за медицински цели. Високите разходи по експлоатацията и липсата на подкрепа от държавата обаче принуждават авиокомпанията да продаде и двете летателни машини.

"От нас се поинтересува само "Лев Инс", с които имаме договор, но този договор не можеше да запълни капацитета и ние всяка година генерирахме сериозни загуби", обясни изпълнителният директор на "Хели ер" Георги Спасов.

Една от застрахователните компании у нас преустанови предлагането на застраховката "Планинска грижа", която гласи "навременно транспортиране с хеликоптер до медицинско заведение при инцидент или заболяване".

В края на месец юни здравният министър обяви, че България ще иска еврофинансиране за купуване на 3 до 5 медицински хеликоптера.

"На мен ми е странно първо като идея, защото това, което ние предлагахме го предлагахме на ниска цена, а само стойността на 5 хеликоптера е към 30 милиона евро", коментира Георги Спасов.

От 2014 г. година досега с хеликоптера са били проведени над 20 спасителни операции, в които е помогнато на повече от 25 души. А санитарната авиация, която предоставя възможност не само за пациентите, но и за самите лекари да пътуват за спешни операции, така и не беше възродена.

Коментари Напиши коментар

100

До 99 Ами така е..

преди 1 седмица

Ти подготви първо твоето погребение , че е наближило от рисковата фаза на СПИНа пък тогава казвай за другите

99

Анонимен

преди 1 седмица

До я па ти.Ако борисов управлява добре
то защо във Варна и по други места се
самоубиват.Защо вдигна тока без
допитване,билет1,60,застраховки,данъ-
ци.Защо съдът несъди.Защо даде на
доган за 3 бона тец.и...Отделно,не е ли
подсъден диалога с Тимерманс и...
Социализмът ме тресе,но е база, за
сегашният гащен елит.Сашко мразеше
биби,а отиде в брасълс,щото много
отстоява синята" идея".Не Ви упреквам
,но това са реалности.

98

Анонимен

преди 1 седмица

Демокрация и българин са две несъвместими понятия!!!

Единственото спасение на държавата е - "Диктатура и Сопа"!!!