Снимка: Dnes.bg

Новите паспорти ще важат не за  5, а за 10 години. Това решиха депутатите като приеха окончателно промени в Закона за личните документи.

Още по темата
Освен това от 1 октомври 2020 г. новите лични карти ще имат чип с биометрични данни.
Измененията са записани в Закона за личните документи, които парламентът прие окончателно.

Десетгодишната валидност на паспортите обаче ще важи само за лица над 18 г. До пълнолетна възраст ще се издават само паспорти със срок на валидност 5 години.

Скоро: Паспортите ни ще са валидни за 10 години

МВР трябва да осигури необходимите технически и програмни средства за издаване на паспорти със срок на валидност 10 години, не по-късно от 1 януари 2021 г.

Български личен документ ще може да бъде получен и извън страната лично, по пощата или чрез куриерска фирма.

Предвижда се и нова процедура за подаване на заявление за подмяна на български лични документи чрез автоматизираната информационна система за електронни услуги на МВнР.  Заявителят ще може да подава заявление в електронен формат, с или без да използва електронен подпис. Във втория случай към заявлението лицето трябва да приложи копие от валиден документ, чиято подмяна желае.

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 6 дни

До Анонимен 14
"Като си увиеш документите в станиол , ставаш съмнителен за властите които те гледат с уличните камери и веднага ще изпратят екип да те задържи"

Имаме един ВЪПРОС към теб от "Всички"!
ЕС ИЛИ ЕСССР ПИШЕ НА ЛИЧНАТА КАРТА И ПАСПОРТ ????

7

Анонимен

преди 6 дни

До Един
Като си увиеш документите в станиол , ставаш съмнителен за властите които те гледат с уличните камери и веднага ще изпратят екип да те задържи

6

Един

преди 6 дни

"новите лични карти ще имат чип с биометрични данни" - я пък ще си увивам документите у станиол и пак нема да можете да ме следите!