Снимка: архив, БулФото

Пълен обрат за забраната за пушене на наргиле на закрито.

Идеята за това дойде от лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Още по темата
Въпреки че забраната беше одобрена на първо четене от законотворците, при окончателното обсъждане на поправките в Закона за здравето, пушенето на изделия за водна лула, несъдържащи тютюн, остава възможно на закрито.

Причините за това се оказаха европейски разпоредби, които биха били нарушени от депутатите, ако приемат промените в закона, във вида в който са внесени от депутатите от НФСБ.

Законовите поправки се обсъждат още от лятото на 2017 г., те срещнаха сериозен отпор от страна на бизнеса, но пък в същото време и подкрепата на неправителствени организации.

Шефката на ПГ на ГЕРБ и председател на здравната комисия Даниела Дариткова обаче днес обясни, че е поискала становище от ЕК за нуждата от актуализиране на настоящите разпоредби, както и мнението на Министерството на икономиката.

От Брюксел са отговорили, че поправките ще нарушат европейски разпоредби, което би довело до невъзможност законът да се изпълнява.

Освен това, ако бъдат приети измененията, може да се стигне до стартиране на наказателна процедура срещу България, като санкциите са много сериозни.

Според Дариткова, за да няма проблеми, такива промени трябва да бъдат внесени от правителството, а не от депутати.

С промените в закона депутатите увеличиха и глобите, които се налагат на търговци, продаващи цигари на лица под 18 години, както и за собственици на заведения, които допускат да се пуши на закрито.

Досега санкцията за юридически лице беше от 500 до 1500 лв., а при повторно нарушение - от 3000 до 10 000 лв.

Вече ще е глоба от 300 до 500 лева, имуществена санкция от 1000 до 1500, когато нарушението е извършено от едноличен търговец и от 3000 до 5000 лв., ако става въпрос за юридическо лице.

Коментари Напиши коментар

20

Шогуна-та

преди 2 години

Европейски арабистан,като пушат с наргилета какво мислите че бистрят а,къде някъде да направят золуми

19

Верно?

преди 2 години

Това е най-абсурдното нещо:)) Разрешаването на пушене на закрито няма да е честно спрямо европейския парламент? Същия който се бори с пушенето в цяла европа? Това показва едно. Всеки си пише каквото иска и ни затрупва с фалшива информация. Освен това са намалили глобите, вместо да ги увеличат. Тия хора нормални ли са? В пушенето на цигари и на наргеле няма нищо различно. Есни хора приемат никотин по различен начин, който се съдържа в тютюна. Баси и ненормалната държава:))

18

Анонимен

преди 2 години

ЕС нали уж защитава здравето на хората от алчността на бизнеса? Или не, това е само в главите на зелките които си мислят, че на запад има по-малко лобизъм и корупция отколкото при нас. Ало от ЕС, а кога ще има директива, че депутатите трябва да носят фесове, и че месото в ЕС трябва да е халал.