Снимка: архив "Булфото"

Закупуването на американските изтребители е добро решение, достатъчно за придобиването на начални оперативни способности, коментира  в Сутрешния блок на БНТ генерал Съби Събев първият военен представител на България в главната квартира на НАТО в Брюксел и член на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик".

Още по темата

Одобрено от кабинета: Даваме 1, 256 млрд. долара за F-16

Сега предстои ратифициране на договорите от парламента, подбор на летци и техници, които да бъдат изпратени на специализирана подготовка в САЩ, след което самолетите ще започнат да постъпват. Първите очакваме в края на 2021 г, обясни ген. Събев.

Това, което ние получаваме, е нормална цена. Аз съм правил сравнения с това, което получават и Мароко, и Словакия - очевидно такива са цените. Това, което получаваме като оборудване на самолета, е малко по-добро от това, което получава Словакия, каза още той.

Относно коментара на президента Румен Радев, че не е ентусиазиран от параметрите на договора и че правителството е длъжно да осигури техническата поддръжка и оперативните способности на новите самолети, ген. Събев обясни, че това ще се случва поетапно и продължително във времето.

Изграждането на една оперативна способност не става на раз, тя има няколко етапа, така е във всички държави. Така че, тревогите на президента не са достатъчно основателни. Има много усилен военен дисбаланс в Черно море в полза на Руската федерация, така че НАТО взе навременни мерки с повече военни учения, патрулиране и засилено присъствие. Не е желателно това напрежение, но то не е по вина на НАТО, коментира още ген. Събев.

Коментари Напиши коментар

133

Анонимен

преди 6 дни

То и Су 30 освен че е най масовия руски истребител е и ДВУМЕСТЕН
другару нещо сам се простреля с опорките

132

Зозо

преди 6 дни

Слабо другарееее, само 130 коментара. Ама то верно на Кутев му духнаха под опашката и сега няма кой да плаща :)))))))))))))))))))))))))))))
И да припомня самолетът ще е Ф-16, Белене и тръба за Сърбия няма да има!!!

131

Русомраз

преди 6 дни

Tpoлете, тpoлете...
С левче субсидия скоро ще видите къде cepaт гладните!

Мухахахахахахаха