Възможно ли е бащата, който вчера хвърли детето си от мост в Габрово, да е действал съзнателно? Вчера той промени първоначалната си версия. Обяснил, че с детето гледали звездите, но то се подхлъзнало и паднало.

"Имиджът на семейството пред околните не е достатъчен, за да съдим за взаимоотношенията. Ако има зачестяващи конфликти или нансяне на побой, това може да бъде индикация за ескалиране на отношенията. Дори близките и роднините понякога може да не са наясно с дълбочината на проблема", коментира психологът Евелина Цветанова пред Bulgaria ON AIR.

Появи се информация, че бащата е пласирал и употребявал наркотици. Съседи на семейството пък споделиха за постоянни скандали и драми вкъщи.

Още по темата

"Тук става въпрос за завършен психопат. Това е човек, който е расъл в семейство, в което е имало домашно насилие. Копира модели на поведение, че всичко се решава с бой, започва употреба на наркотици и алкохол, влиза в затвора, бие жена си", настоя психиатърът д-р Веселин Герев в студиото на "България сутрин".

Насилие, побои... Бащата убиец от Габрово с богата крими история

Според него всички живеят затворено и си казват "по-добре да не се бъркаме".

"И социални служби, и полиция действат пасивно. От повишаване на тон може да се подаде сигнал. Тук и от домашно насилие не се подава сигнал", посочи д-р Веселин Герев.

Светлин Азманов, който е социален работник във Фондация "Асоциация Анимус", е на мнение, че домашното насилие продължава да бъде тема табу у нас. Често жертвите се срамували и се чувствали виновни.

Баща хвърли детето си от мост в Габрово, заплаши да се самоубие

"Продължава да се вярва, че родителите са притежатели на децата. Децата са субекти на право и имат право на живот. Ако едно дете е в такава ситуация, то ще покаже по някакъв начин. Важно е да се наблюдава начинът, по който хората се грижат за детето, да се обръща внимание на родителските функции", смята Азманов.

Двамата с д-р Герев си обясняват отсъствието на майката от мястото на инцидента с идеята, че бащата няма да посегне на детето, ако тя не е там.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase