Снимка: pixaBay

Депутатите въведоха забрана за свободното пускане на кучета, които са с тегло над 5 килограма. Глобите при нарушения за агресивно куче без намордник варират от 100 до 1000 лева, а за разхождане на куче без повод с тегло над 5 кг предвидената глоба е 300 лева.

Още по темата

"Това не може да бъде правилно отношение към кучето. То може да бъде 50 килограма и пак да не е агресивно, при положение, че е възпитавано, както трябва. Агресията не произхожда само от големината му. Доколко човек се е ангажирал да възпита и контролира кучето си е от основно значение", категорично заяви кучешкият психолог Александър Георгиев.

Явор Гечев от "Фондация четири лапи" изрази същото мнение и допълни, че каквито и санкции да се разписват, всичко опира до собственика на кучето.

"Тези мерки са безсмислени. От една страна, те вече съществуват в Закона за защита на животните - всеки един собственик е задължен да не допуска домашният му любимец да остане без контрол. Забранителният подход не е добър, защото не вкарва задължение", посочи Гечев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му основният проблем с кучетата е съвсем друг, а именно липсата на контрол при развъждането, търговията и придобиването на животните.

Агресията при кучетата идва от това, че животното е без контрол в среда, която му е чужда, обясни кучешкият психолог.

"Кучето по природа е хищник. Ние го вкарваме в социална среда и отговорността за това то да бъде нормално, е на хората", коментира Георгиев.

Той допълни още, че слагането на надморник особено през летния сезон е нездравословно за домашните любимци, тъй като те се вентилират през устата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase