Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов предложил хърватския си колега Андрей Пленкович за председател на ЕК.

"Сега всеки предлага и казах – ето още варианти", каза той пред журналисти на въпрос относно разговорите в рамките на ЕНП.

Борисов потвърди, че ЕНП държи на председателското място на ЕК и се аргументира, че то се полага на партията-победител.

Още по темата
"В същото време сами не можем да вземем нито един пост, без да се намери вариант, затова има десетки варианти", каза още българският министър-председател.

Според него Кристалина Георгиева е най-подходящият кандидат за поста, но не събира подкрепа.

"Демонстрираме висша степен на "прозрачност". Често обичат да критикуват страните от Източна Европа, тук го виждаме в пълен обем. Вече достатъчно ни се подиграват, така че да се надяваме днес да има някакво решение, коментира министър-председателят преди началото на извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел днес.
 
"Дотук всички сме чули за кое няма начин, вече втори-трети ден. Ние до този момент знаем срещу кои сме против. Да се надяваме днес да намерим около кого да се обединим", добави премиерът.

Помолен да коментира поведението на европейските депутати, които днес по време на европейския химн отказаха да станат, а други обърнаха гръб, премиерът Борисов подчерта, че това си е тяхна работа.

"Защо отиваш там? Можеш да отидеш в Съветския съюз, в Китай, Индия и там да станеш депутат като ти харесва повече. Отиваш и обръщаш гръб - не го разбирам. По-добро място от Европа няма", добави министър-председателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase