Снимка: Pixabay

Бързи тестове за доказване на най-често срещаните причинители /патогени/ в храните и в хранителните продукти, които са особено характерни за лятото, разработват в лабораторията на Института по микробиология "Стефан Ангелов" при БАН.

По морето на открито се продават царевица, дюнери, сандвичи, както и скара, като тези храни понякога предизвикват и хранителни инфекции заради високите температури през летните месеци, каза проф. Христо Найденски от Института по микробиология "Стефан Ангелов" при БАН.

Микробиологът е и член на Европейския орган по безопасност на храните, предаде БТА.

За установяване на най-честите хранителни инфекции съвременната наука се насочи към молекулярно-биологичните методи, чрез които в рамките на един работен ден може да се определи наличието на определен хранителен патоген и дори неговото количество в определена проба от храна, обясни проф. Найденски. Той уточни, че всяка храна може да се изследва с този метод, като от нея се изолира ДНК. Това става за часове и тенденцията е директно да се доказват патогените в храните - например в месото, млякото и в техните продукти.

Европейският орган за безопасност на храните всяка година проследява случаите на хранителни инфекции във всички страни от ЕС, както и в девет държави, които не са членки на Евросъюза, съобщи проф. Христо Найденски. Той каза, че през лятото най-често срещани са стомашно-чревните разстройства, а в Европа има и тенденция за консумиране на сурово, непастьоризирано мляко. Това се очертава като основен проблем, защото в много европейски градове има т.нар. млекомати, от които се купува сурово мляко, поясни микробиологът.

През лятото бактериите са навсякъде около нас - в храните на открито, може също да ги има във водата, както и в климатиците, които ни осигуряват температурния комфорт вкъщи или на работното място, каза проф. Найденски. Той препоръча да се почистват филтрите на климатичните инсталации, за да не се разпространяват бактерии чрез въздушния поток от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase