Снимка: Pixabay

Около 21 процента от младите българи на възраст 20-34 години нито учат, нито работят, показват данни на Евростат за трудовата активност на тази възрастова категория в ЕС през 2018 г.

Лятото горещо много е добре... С кредит на море!

Средният показател на младите хора /20-34 г./ в ЕС, които нито учат, нито работят, е 16,5 процента или приблизително 15 милиона жители на Евросъюза, които де факто са били в активна трудова възраст през 2018 г., пише БТА.

Според данни на НСИ младите българи на възраст 20-34 г. са около 1, 2 милиона, което означава, че приблизително 250 хиляди наши сънародници /или почти всеки пети млад българин/ са били демотивирани както да учат и да се образоват, така и да работят през миналата година.

Според неотдавнашно проучване по темата - повече от половината от демотивираните сънародници на възраст 20-34 години, или 56 на сто, са били българи, а една трета са били роми. Голяма част от нито работещите, нито учещите млади българи са живеели най-вече по селата, често са били в областните градове и най-малко - в столицата.

Най-висока степен на демотивация е била регистрирана сред младите българи с ниско образование - 60 на сто от тях или близо две трети нито са учили, нито са работили. Около една трета от демотивираните българи са били със средно образование и едва 10 процента - с висше образование.

Освен това мнозинството от тези неработещи млади българи или около 70 процента са нямали личен месечен доход. Около 13 процента са имали някакви доходи най-вече като са вземали пари от сивата икономика, а други - чрез ренти или доходи от чужбина.

Броят на неработещите българки в тази възрастова категория е значително по-висок от броя на мъжете, като съотношението е почти 2:1, тоест на две неработещи млади българки се е падал 1 неработещ българин на възраст 20-34 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase