Снимка: Pixabay

Видео 25.06.2019

Суперкомпютърът в София ще пести средства на бизнеса

Суперкомпютърът, който ще бъде изграден в България е толкова мощен, колкото е и такъв на НАСА. Той ще заработи до края на 2020 г., а страната ни е една от 8-те в Европейския съюз, които получиха привилегията да построят съоръжението.

Още по темата

 Сред сферите на приложение са медицината и онкоизследванията, околната среда, киберсигурността и др. ЕК ще вложи 1 млрд. евро в развитието на тази важна сфера. За проекта у нас страната ни ще отдели 12 млн. евро, а от Брюксел ще дойдат още 6 млн.

Освен в България, центровете за европейски суперкомпютри ще бъдат разположени в Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания.

Осемте центъра ще работят в подкрепа на европейските научни работници, промишлеността и бизнеса и ще разработват нови приложения в редица области - от създаването на лекарства и нови материали до борбата с изменението на околната среда.

Заместник-председателят на Българския форум на бизнес лидерите Ираван Хира коментира в студиото на Bulgaria ON AIR, че целта на инвестицията у нас е тя да бъде достъпна за бизнеса в България.

По думите му Европа има голямо изоставане от останалите сили в света, които разполагат със суперкомпютри.

"Днешните технологии събират страшно голямо количество информация в реално време. Тази информация се изчислява и се правят различни опции или сценарии и водещият може да избере", посочи Хира. Той обясни, че суперкомпютърът ще може да прави неща, проби, изследвания, изчисления за много малко време, което ще пести и много средства на бизнеса.

"Най-хубавото на този проект е, че този суперкомпютър няма да бъде за специални нужди. Целта на тази инвестиция е да бъде достъпна за малкия и среден бизнес", добави Ираван Хира пред Bulgaria ON AIR.

Зам.-председателят на БФБЛ посочи още, че все още не се знае колко точно ще струва достъпът до суперкомпютъра, но идеята му е да е достъпен.

Коментари Напиши коментар

59

Анонимен

преди 3 седмици

Поредните напразно похарчени пари. За науката този суперкомп ще е безползезен, тъй-като изисква специално обучени хора които да пренаписват всяка програма за съответната ОС и за паралелно изпълнение. Това са безумни пари и е безмислено ако са необходими резултати в реално време. Аз за бизнеса и обикновен калкулатор е достатъчен. В същото време в университетите се чака с години за нов компютър и оборудване по ЗОП. Там е валидно " Във вода гази жаден ходи". Има пари които отиват в избраните фирми.

58

Анонимен

преди 3 седмици

Добре че купиха суперкомпютър иначе никога няма да можем да измислим общата цена на апартаментите на Цветано Цветани и брат му Пу.т.ко Мафани.За пипания от три папи ББ даже и тоя компютър не може да сметне краденето както и на конния гвардеец амазонка Нинова и тримата угоени фашиста от обединени мафиоти.Имам блестяща идея.Нека всички тези се обединят и се нарекат коалиция Обединени крадци.Опозиция ще им е ДПС.Ще е, ако Катадайъ най-накрая проговори членораздено български без да заеква тотално.

57

Анонимен

преди 3 седмици

Имаме привилегията да похарчим 24 милиона лева и да плащаме тока на сървъра на Западна Европа. Те ще го използват, а ние ще плащаме.