Снимка: архив, БТА

Сделката за ЧЕЗ се реализира по реда на чешкото законодателство и българската държава няма отношение към този процес. Това припомни енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти в парламента.

Вчера стана ясно, че Еврохолд ще плати 335 млн. евро за активите на ЧЕЗ у нас, ако регулаторните органи разрешат сделката.

Още по темата
Шефът на КЕВР Иван Иванов увери, че комисията следи ситуацията и ако се стигне до сделка, ще извърши проверка. По закон комисията се произнася след останалите институции, стана ясно от думите му.

"В крайна сметка, ако се стигне до нас, ние сами ще се постараем да създадем обективните критерии. Надявам се действително, ако се стигне до тази проверка, да бъдем подпомогнати в изработването им", каза Иванов.

Теменужка Петкова заяви, че няма да бъде направено нищо, което да нанесе вреда или да постави под риск енергийната сигурност на страната и българските потребители. Тя каза, че не е имала срещи нито с "Инерком", които не успяха да купят ЧЕЗ, нито с новия купувач.М

Министърът припомни, че всеки потенциален купувач на активите на ЧЕЗ ще премине през оценка от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Комисията за финансов надзор (КФН) и българския енергиен регулатор - КЕВР.

Петкова и Иванов участваха в заседание на парламентарната комисия по енергетика, на което бяха обсъдени промени в Закона за енергетиката, регламентиращи либерализацията на пазара на природен газ. В заседанието участва заместник-директорът на Генерална дирекция "Енергетика" в ЕК Клаус Дитер Борхард.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase