Снимка: архив, БТА

Министърът на туризма Николина Ангелкова поиска затваряне на къща за гости в Свети Влас. По думите й собствениците нямат основание да предлагат туристическа услуга. 

Къщата за гости действа изцяло в нарушение на българското законодателство, защото удостоверението ѝ за категоризация е изтекло през 2015 година. Ще настояваме пред Комисията за защита на потребителите, в чиято компетентност е това, обектът да бъде запечатан веднага, обясни Ангелкова.

Инспекцията се извършва след подаден сигнал от родител, че 25 деца са били настанени при изключително лоши условия, съобщават от пресцентъра на министерството.

Веднага след получаване на сигнала експерти на Министерството на туризма, Комисията за защита на потребителите, РЗИ и местната администрация са направили съвместна проверка на място. "Специалистите са установили, че обектът е имал удостоверение за къща за гости, 2 звезди, издадено от кмета на Община Несебър от 21 юни 2007 година, което е изтекло през 2015 г. Оттогава досега тя функционира без документи и разрешения", каза министърът.

При проверката преди ден експертите са видели, че в хотела са настанени деца, за които собствениците обяснили, че са на познати, а не туристи.

"Стартираме процедура за издаване на акт за административно нарушение и глоба, която за юридическо лице е до 10 хил. лв. а за физическо лице - до 5 хил. лв.", информира Ангелкова. Тя посочи още, че заради факта, че обектът е функционирал без разрешителни, е сигнализирана Националната агенция за приходите, за да се направи данъчна проверка и да се установят какви са постъпленията от тази незаконна дейност.

По думите й вижда се, че хигиената е под всякакви критерии и норми, а басейнът и водата са мръсни.

Представители на РЗИ са съставили акт за нарушение заради липсата на здравословни и безопасни условия. Взети са проби и от водата в басейна, които ще бъдат изследвани, а резултатът от тях ще бъде ясен в следващите дни.

Министър Ангелкова посочи, че в такива случаи ще се действа безкомпромисно. Тя благодари на родителя, подал сигнала, и апелира всички да информират институциите при подобни случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase