Снимка: БулФото

Езикът на омразата е присъствал при всички партии в предизборната кампания. Това заяви пред БНР Стоянка Балова – изпълнителен директор на Института за социална интеграция, който днес ще представи резултата от наблюденията си по темата за използването на език на омразата в рамките на кампанията за ЕП.

Още по темата

"Безспорен призьор в нашето изследване за използване на език на омразата е Веселин Марешки. Неговият резултат - те нямат представител в ЕП. Той беше един от най-активните кандидати, обикаляше всички телевизионни формати и беше без абсолютно никаква „цедка“ в политическото си говорене. Силно изявени са още Георги Димов – водачът на „Атака“, Радан Кънев, Ангел Джамбазки, Елена Йончева и дори самият Бойко Борисов“, коментира Балова.

По думите й, мониторингът на кампанията е отчел, че използването на език на омразата е непечеливш ход в България.

Въпреки това, според Балова, през последните години сме свидетели на неспособност от страна на политическите елити да управляват общественото мнение чрез умелото боравене с политически послания.

"Наблюдавахме освен чистата форма на език на омразата, но и използването на агресивна лексика към опонентите си и индиректна обида. Всяко едно от трите срещаме във всяка политическа формация, без значение от политическата ориентация. Националистическите формации, като ВМРО и „Воля“, по-скоро търсеха политически дивиденти, докато другите се проявяваха в определени моменти, когато ситуацията беше в безпомощно състояние, за да надделеят над политическия противник“, изтъкна Стоянка Балова.

Данните от проучванет сочат, че електронните издания спомагат много за разпространението на езика на омразата и че ако дадена институция не бъде подтикната, това говорене остава безнаказано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase