Снимка: Wikipedia

Няма съмнение какъв е бил по произход и съзнание Георги Николов Делчев. Не може да се променя историята, отсече евродепутатът Ангел Джамбазки.

Той коментира думите на македонския историк проф. Драги Георгиев. Ръководителят на македонския екип в съвместната комисия, създаден по силата на Договора за добросъседство настоя: "Ако българската страна настоява да се напише, че Гоце Делчев е български революционер, тогава няма да бъде постигнат резултат по този въпрос .

По думите на Ангел Джамбазки какъв е един човек най-добре описва самият той за себе си.

Още по темата

"Гоце Делчев пише писма на ръка, в които се нарича българин. След като е бил български офицер, български кадет, български учител, братята му са били в български чети и са загинали в български битки – кой тогава е проф. Драги Георгиев, за да променя историята", настоя Джамбазки пред bTV.

Джамбазки бе категоричен, че няма македонска нация преди 1944 г. Гоце Делчев загива 40 г. по-рано, когато по думите му не съществува понятието македонска нация.

"Историческата гледна точка е следната – до 44 г. произходът, характерът и самосъзнанието на населението във Вардарска Македония е българско. След това започва формирането на политическата македонска нация под давлението на Коминтерна и с предателството на част от функционерите в София", обясни евродепутатът.

"Към настоящия момент има хора, които се самоопределят като македонци и това не е проблем. Но към настоящия момент в Северна Македония живее огромна общност от българи по самосъзнание и техните права и интереси ще бъдат защитени от нас, докато има ВМРО и докато участваме в политическия живот", допълни Ангел Джамбазки.

Коментари Напиши коментар

81

1212

преди 4 седмици

До Мапов
Хубаво е да мислиш и да имаш свое мнение, ама преди това трябва и да си чел, а не да приказваш наизуст. Мисленето без знание понякога е опасно. Като не вярваш на български източници, провери в чуждите от онова време, това се опитвах да ти кажа. Дано сега си разбрал.

80

Мапов

преди 4 седмици

Do 1212
Казах да се мисли, а не да се чете и се възприема всичко за чиста монета, особено от български източници...Дано сега си разбрал.

79

1212

преди 4 седмици

До Мапов
Ама ти хубаво казваш да се чете, ама сам явно не го правиш. В Румъния е имало българска емиграция, за която се е знаело от местните власти. Ако не вярваш на написаното лично от човека, за което има документи, аз няма как да те убедя. Има документи от това време, има архиви.