Снимка: БТА

Президентът Румен Радев смята, че е необходим по-ефективен механизъм за глобална сигурност.

"Той трябва да обуздае изкушението от едностранни и силови действия, да привилегирова диалога и многостранната дипломация, която в последните години е поставена под натиск, да противостои на поляризацията и радикализацията", изтъква Радев в пост в профила си във Facebook, в който обобщава участието си в Петербургския международен икономически форум.

Още по темата
"На форума призовах участващите представители на бизнеса от цял свят да не изпускат възможността да инвестират в България. В последвалата дискусия с президента Владимир Путин постигнахме съгласие, че България и Русия следва да търсят възможности за развитие на стратегическото си партньорство в енергетиката и за адаптиране към промените в газовата карта на Европа и намалението на цената на природния газ", посочва той.

Според президента устойчивото развитие предполага преодоляването и предотвратяването на финансови кризи, а това означава по-прецизен контрол на финансовите пазари. Нужен е глобален консенсус срещу корупцията, която вече придоби трансграничен характер, срещу прането на пари и укриването на доходи и данъци, както и за ограничаването на офшорните зони. Убеден съм, че тези проблеми са добре познати на всички политически лидери и тук трябва да проявим воля, категоричен е Радев.

По думите му устойчиво развитие е невъзможно без сигурност и социален мир. "Именно липсата на сигурност и бедността гонят хората по пътя на миграцията и подхранват ксенофобските движения в приемните страни. Затова е необходим модел, който да гарантира сигурността и стабилността, инвестиции в икономиката, образованието и здравеопазването в страните на произход", изтъква президентът.

Според него участието му във форума като президент на седеммилионна България редом с двама от световните лидери - президентът Владимир Путин и президентът Си Дзинпин, както и с премиерите на Словакия и Армения, е било много силно послание за значимостта на една от най-силните идеи на устойчивото развитие, а именно, че то е достижимо само с приноса на всички държави.

Приемам моето участие и като признание за способността на България да изгражда мостове между региони и култури, заявява държавният глава.

Радев цитира и думи на революционера Гоце Делчев: "Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите".

"Един бележит гражданин на Санкт Петербург, академик Дмитрий Лихачов, наричаше родината ни „държава на духа“, защото от България Русия прие и получи своята писменост, от нашите земи към Русия дойде и християнската вяра и старобългарският църковнославянски език. Хилядолетие по-късно, през 1878 г., от Русия България получи свободата си, за която загинаха хиляди руски войници. Това ние, българите, никога не забравяме. Това е пример как здравата културна връзка надживява превратностите на епохите", посочва българският президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase