Снимка: Reuters

Докато работата на смесената българо-македонска комисия, която отговаря за изчистването на спорните исторически въпроси между двете страни продължава да буксува, в нашата съседка се чуват все по-агресивни гласове относно историческото ни наследство.

Малката проруска партията "Единствена Македония" отправи остри критики към македонските историци и ги обяви за плахи и с изгубено национално чувство.

Още по темата
"Единствена Македония" гледа невярващо как исканията на членовете на българо-македонската комисия за ревизия на историята от българска страна стават все по-агресивни, а от членовете на комисията от македонската страна е пълно мълчание и плахост", се казва в позиция на формацията, съобщава Агенция Фокус.

Според тях, македонската страна в Комисията подарява на България македонската история с признаването на цар Самуил за български цар и че Св. Климент и Св. Наум са изпратени от българската държава и са действали в рамките на българската църква. От "Единствена Македония" са и много изненадани от фактът, че Гоце Делчев е български революционер.

"За "Единствена Македония" е неразбираемо как марионетната власт в Скопие може да изтрие всичко, което е македонско и как македонският народ е ням наблюдател на собственото си самоунищожение и обезличаване", продължава позицията.

Националистическата партия не стига само до тук, но и отбелязва, че когато дойде на власт, ще разясни докрай историческата истина.

"Част от българското население е с македонското историческо потекло и в историята на много български правителства, както и видна държавни институции в миналото и днес се ръководят от македонци, а българският народ носи корените си от татаро-монголската етническа група", убедени са от "Единствена Македония".

В края на изявлението формацията призовава и насърчава македонските историрици да не се страхуват и "да кажат истината, която се базира на исторически източници, че българите имат татаро-монголски произход".

Това поредното нагнетяване на напрежението относно исторически спорове между двете страни. Преди няколко дни стана ясно, че македонската страна в Комисията е поискала общо честване на Гоце Делчев на 7 октомври - денят, в който комунистическата власт в София предава костите на войводата на Скопие. Военният министър Красимир Каракачанов отхвърли остро това предложение, а външният министър Екатерина Захариева беше категорична, че България никога няма да приеме тази дата за общо честване.

Коментари Напиши коментар

130

Milovrab4e

преди 1 месец

Уважаеми македонци!Каквото и да казвате за нас, както и да злобеете, на вас това с нищо не ви помага.Няма да станете нито по-умни, нито по-красиви, нито по-богати!Искахте самостоятелна държава-получихте я!Но за вас важи поговорката: дай му пръст и то ще ти отхапе ръката!Точно такива сте!Като ***, които, когато имат нужда се увъртат в краката ти, а после се зъбят и хапят.Много долно и недостойно от ваша страна, но вие не се срамувате, нали?!

129

Анонимен

преди 1 месец

Тия македонски брадясали селянчета
на снимката дали знаят, че Казан --
столицата на Татарстан в Русия е третия
по население град на Руската Федерация
след Москва и Санкт-Петербург,
университетски, туристически и
всякакъв друг център. Егати неграмотниците.
На едно ниво са с българския премиер.
Те не са ни проблем, докато българският
премиер е, и то сериозен.

128

Анонимен

преди 1 месец

Русия не била срещу България само дето на два пъти и обявява война.