Снимка: архив, БулФото

Нов тип личен документ - "Карта българин", ще дава възможност на сънародниците ни зад граница да пребивават у нас, да работят и да учат. Това предлагат от ВМРО с промени в Закона за българските лични документи.

Със закона се цели лицата от български произход, които са в Украйна, Молдова, Македония, Албания, Сърбия например, да имат по-лесен достъп до България. Право да кандидатстват за новия личен документ ще имат хора, които живеят зад граница, но нямат българско гражданство.

"Идеята е наистина да подпомогнем сънародниците ни зад граница, защото има проблеми с получаването на българското гражданство, чака се с години. Затова сме разработили този закон по подобие на Полша и Гърция, кръстили сме документа "карта българин". Всички лица от български произход, които жиеят зад граница и нямат българско гражданство, имат право да кандидатстват за такава карта, да я получат до 3 месеца. Тя ще им даде право да работят и учат в България, да пребивават трайно, да живеят у нас. Това ще допринесе за решаването на тежката демографска криза, ще привлечем повече българчета в средното и висшето образование и повече българи от чужбина да работят у нас", обясни Юлиан Ангелов.

Той добави и че новият личен документ ще позволи да се пътува безвизово, тъй като в някои държави наши сънародници чакат с месеци за виза, за да могат да дойдат в България. "Карта българин" ще облекчи и тези, които са загубили българското си гражданство, тъй като държавата, в която живеят, не разрешава двойно гражданство.

Ангелов обаче подчерта, че новият личен документ не се равнява на българско гражданство и хората няма да могат да гласуват или да пребивават на територията на ЕС.

Според предложението на ВМРО сънародниците ни зад граница ще могат да подават документи за "карта българин" в консулските служби в чужбина, а срокът на документа ще е бъде 10-годишен.

Видео 13.06.2019

"Карта българин" - за живеещите в чужбина без BG гражданство


 

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 1 месец

Карта "българин" звучи като порода булдог. Оле мале какви умове си имаме!

20

Iozeff

преди 1 месец

Кой ли би си взел такава карта?Тези патриоти са доста глупави!

19

Osama The Bulgarian

преди 1 месец

"Патриот е,
душа два за наука за свобода,
ала не свойта братя, а вашата!"