Снимка: Wikipedia

Видео 12.06.2019

Ще обелязваме ли заедно с Македония деня на Гоце Делчев?

Северна Македония предложи общо честване на Гоце Делчев, което да бъде на 7 октомври. Това е денят, в който костите му са предадени от комунистическата власт в София на Скопие. Идеаята обаче предизвика бурни реакции.

Българската страна заяви твърдата си позиция, че е абсурдно да празнуваме дати, свързани с Коминтерна и Тито, а Междуведомствена комисия между България и Северна Македония трябва да изчисти историческите и образователните въпроси между двете страни.

"Българската част в тази комисия държи на историческата истина и изпълнява задълженията си съвестно. Това, че имаме обща история със Северна Македония, не означава, че трябва да я делим", коментира депутатът от ВМРО Красимир Богданов в студиото на Bulgaria ON AIR.

По думите му постигането на споразумение за Гоце Делчев може да стане само на базата на общата ни българска история.

Пред Bulgaria ON AIR депутатът коментира и предложението партийната субсидия да бъде 1 лев, което депутатите приеха на първо четене.

"Подкрепихме предложението. От ВМРО винаги сме настоявали за намаляване на държавната субсидия. В миналото Народно събрание внесохме предложение за 6 лева, беше прието да бъде намалена от 12 на 11 лева. Мислим да направим подобно предложение. Спряли сме се на 5 лева на глас", обясни Богданов.

Според него тези средства биха били достатъчно за нормалното функциониране на партиите.
 

Коментари Напиши коментар

44

Анонимен

преди 5 дни

Абе стига с тая Македония да се причисляват към когото си искат заради това парче земя Б-я губи Беломорска Тракия пък те все не са доволни не са българи ами нека да са сърби тогава .Нашата история зависи от това което ще предадем на поколенията -не да итриват разни периоди от учебниците така че не са виновни они ами ние ние си трем историята .Когато им покажем характер и да видят че това зависи от България тогава сами ще ни се предложат пък сега и мижем да те лъжем

43

Анонимен

преди 5 дни

Койт си сила ша си отбелязва Кот си иска. Знам хирещо дека отбелязват Тангра...

42

Окупатор

преди 5 дни

Присвояват си го, защото е от левицата на ВМРО и от него започва македонизма! Защо не си присвоят някой от десницата на ВМРО? Дори да се опитат, правят го на по ниско ниво и много тихичко! Но, факта е факт - не искат да са българи и има защо! Първо - нашите политици се нагаждат по конюнктурата и заповедите на началниците и го представят като ,,затопляне", па някой ден ще ги убедим как са нещата! Второ - коминтерновската политика, сталинистко - титовската и най вече поведението на нашите през ВСВ