Снимка: Pixabay

ДПС направи предложение пред Парламента за премахване на данъка добавена стойност върху хляба, книгите и лекарствата, но по отношение на медикаментите от Националната аптечна камара изразиха опасения, че промяната най-вероятно няма да доведе до понижение в цените. Председателят на камарата Антон Вълев коментира темата в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"По време на правителството на Симеон Сакскобурготски бе наложен данък върху лекарствата и тогава те наистина поскъпнаха с 20%, но падането на ДДС сега не би намалило цената им така драстично", казва Вълев.

Ето какво предлага той, като част от възможните решения на проблема:

"Различни ставки на отделните лекарства и продукти ще създаде трудности за бизнеса. За нас е по-правилно да се пристъпи към вариант с общо намаляване на ДДС – от 20% да слезе на 18%. Може да се направи и освобождаване на НЗОК от плащане на данъка. Достатъчно е касата да получава тези пари обратно от бюджета", посочи специалистът.

От Аптечната камара се оплакват още от липсата на комуникация с Министерството на здравеопазването, като дори отчитат, че министър Кирил Ананиев отбягва срещите с тях в продължение на четири месеца.

За още подробности по темата посетете страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase