Снимка: Pixabay

Здравното министерство се готви да забрани предлагането на пържени храни, торти, вафли, локум и бонбони в забавачките.

Досега се допускаше малчуганите да получават до два пъти седмично пържени храни, както и лакомства, но в публикувания на сайта на МЗ проект за промени в Наредбата  за здравословното хранене на децата, които са на възраст от 3 до 7 години в детските заведения, тази възможност отпада.

Още по темата
Поправките са обект на обществено обсъждане до 10 юли.

Новите текстове предвиждат консумирането на поне три вида пресни плодове или зеленчуци.

Малчуганите ще трябва да ядат само "мармалади от плодове" и конфитюри с плодово съдържание "екстра качество" и подсладено пюре от кестени.

Приемът на мляко и млечни продукти се осигурява чрез ежедневно включване в менюто на най-малко 350 гр. кисело или прясно мляко и на поне 35 гр. сирене или кашкавал.

Млечните продукти трябва да са само от краве мляко.

Айрянът трябва да е без добавена сол.

На децата няма им дават подсладени млека, освен когато те са с добавен плодов компонент, какао, овесени ядки, като подслаждането трябва да е с натурални подсладители. 

Децата няма да могат да хапват и морски дарове, като миди, раци и калмари, тъй като ще се допуска единствено консумацията на риба.

Освен това месото не трябва да има тлъстини и да не е обработено по друг начин, освен да е охладено.

Няма да се допускат фабрично приготвени кайма, кюфтета, кебапчета, наденица.

В менюто за малчуганите няма да се допуска и замразена или консервирана храна.

Предлага се нова група храни, наречени добавени мазнини, която включва растителни и млечни масла, а приемът на мазнини  се ограничава до там, че те да бъдат между 25 и 35 процента от енергийната стойност на храната.

Подобни ограничения има за захарта - до 10 процента от стойността на храната, и за солта - до 4.5 грама на ден.

Според новите текстове децата трябва да консумират пълнозърнести продукти поне 5 пъти в седмицата.

В наредбата са разписани и препоръчителни храни в количества, съобразени с възрастта на децата, като децата са разделени на две групи - от 3 до 4 години и от 5 до 7 години.

Освен това в забавачките, в които се отглеждат деца със здравословни проблеми, нуждаещи се от диетично хранене, осигуряват възможност за диетично хранене съгласно поставената медицинска диагноза и лекарски указания за хранителния режим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase