Снимка: БулФото

Проектът за Национална стратегия за детето е оттеглен и по него не се работи. По никакъв начин чрез закони или нормативни разпоредби не се прокарват промени, които са разписани в нея. Това заяви пред Нова социалният министър Бисер Петков.

По думите му, издърпването на ухо не може да бъде причина за отнемането на деца от семействата им .

"Това е несъстоятелна теза и не може да бъде причина за отнемане на деца", категоричен е Петков.

Още по темата

В момента основанията за отнемане на дете от биологичното му семейство за разписани в Закона за закрила на детето, който не е променян от 2003 година.

"Всеки може да подаде сигнал, но е работа на държавните органи да преценят дали наистина детето е подложено на риск и дали се нуждае от някакъв вид подкрепа - педагогическа, психологическа и т.н.", поясни министърът.

Петков уточни, че първото, което се прави, ако едно дете е подложено на риск, е да се предприемат действия за превенция на случаите на изоставяне и то да остане при родителите си.

"Силно се надявам, че дебатът, който водим в последните месеци, ще успокои тези родители, че целта на промените не е децата да се отнемат от биологичните родители. Целта е детето да може да остане при тях и в много крайни случаи то да се отнема. Това обаче се решава от съда, а не от Агенцията за закрила на детето", подчерта той.

Отнемането на дете пък можело да се случи само, когато грижата за него е неглижирана, детето е поставено в риск или е насилвано.

"Това са изброените основания, при които като крайна мярка се предприема извеждане на детето от семейството", обясни Петков.

 

Коментари Напиши коментар

14

пипи дългото чорапче

преди 1 седмица

Ще разберете след нова година.За, Бойко каза че не е приета стратегията но е прието Постановление.Преименувано тихомълком и подписано тихомълком от Бойко.

13

Стига тъпотии

преди 1 седмица

Баща ми само с един шамар успяваше да ми отвори чакрите, да ми стабилизира кармата, да ми изчисти аурата и да пести от психолог...!
Ни ви ли омръзна от И ДИ ОТ СКИ закони?!

12

Анонимен

преди 1 седмица

Трябва да се вземат мерки срещу някои наистина плиткомислещи българи които употребяват насилие към децата си. Това което се случва след това е пагобно за тях, родителите и обществото. Примери стотици!
Има много други по-хуманни начини вместо шамари, плесници и ругатни. Никой разбира се не е безгрешен но занапред тази тулупска практика (при наличието на родител - тулуп, детето - също) трябва да се забрани с възможно най-строгия закон. Агресията към дете води до обществена агресия.