Българският държавен глава Румен Радев изнесе реч след руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Дзинпин на пленарното заседание в рамките на 22-ия Международен икономически форум в Санкт Петербург.

Какви са посланията от посещението на президента и срещите му - темата коментираха бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев и журналистът Валери Тодоров.

Още по темата
"Участието на България на този форум е обяснимо, защото той загуби своето присъствие като световен форум. Участието в него беше много разпокъсано. Присъствието на държавите, освен Китай, беше просто плънка. Затова не излязоха много новини от тази визита, освен размяната на наредби между Путин и Радев", смята Керемедчиев.

"Поканата към Румен Радев беше един голям жест. Това повдигна самочувствието на България като страна. Българският президент се държа изключително адекватно, с достойнство и дори репликира руския президент. Държавният ни глава достатъчно ясно каза, че проблемът с "Южен поток" не е български проблем", посочи от своя страна Тодоров.

Според журналиста има натиск над България за цените на газа, но визитата е показала, че България ще защитава своята политика.

"Прагматизмът влиза в много голяма сила в двустранните отношения и трябва да разчитаме на по-специални отношения от страна на Русия", отбеляза пред Bulgaria ON AIR Керемедчиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase