Снимка: pixaBay

В последната година младите българи са употребявали най-често канабис, но хероинът праща най-много хора в клиники, показва ежегодният доклад на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании, предаде БНТ.

"Не може да се говори за криза при употребата на наркотици. Увеличава се обаче употребата на екстази, основно в масови заведения като дискотеки и клубове", твърди д-р Пламен Попов – директор на Национален център по наркомании.

Канабисът в най-употребяваното вещество както в България, така и в ЕС. Наркозависимите в България са около 30-40 хил., тоест такива с проблемна употреба на наркотици.

11,2% от хората в България са употребявали някога в живота си някакво наркотично вещество, което е около половин милион българи. Също имаме данни за употреба през последната година и през последните 30 дни. Вижда се, че има навсякъде тенденция на увеличения, смята Александър Панайотов.

Според Тихомир Безлов през 2003 г. е започнало бързо нарастване на употребата на канабис в България. "Забелязва се едно стегниране на употребата на канабис 2019 г. спрямо 2018 г.", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase