Кадър: Bulgaria ON AIR

Премиерът Бойко Борисов предложи партийната субсидия да стане 1 лев за глас вместо досегашните 11. И то беше прието от финансовата комисия в парламента с 10 гласа "за" и 1 "против". Борисов беше категоричен, че със спестените пари ще се строят детски градини и ясли.

Какво цели ГЕРБ с това действие? По темата говори представителят на ГЕРБ - Стара Загора Радостин Танев в студиото на "Денят ON AIR".

"През годините ние сме били от хората, които сме заставали много рязко против намаляването на субсидиите. Важно е тези субсидии, които получават партиите, да имат чиста, ясна следа от това къде се финансират", заяви той.

По думите на Танев популизмът е бил насочен изцяло към ГЕРБ и това е допринесло за вземането на това решение.

Според него БСП, които са имали такова предложение, сега имат възможност да покажат как биха гласували за него.

Гостът на Bulgaria ON AIR е категоричен, че средствата от тези надвзети пари ще влязат в бюджета и ще бъдат използвани по най-подходящия начин.

Той допълни, че през годините ГЕРБ са доказали, че с партийните субсидии са помагали на различни инициативи и благотворителни каузи.

По темата за намаляване ДДС-то на хляба и други храни, Танев е на мнение, че това няма да доведе до повишаване на качеството на продукта и намаляване на цената.

На въпроса за предстоящите стъпки към приемането ни в Шенгенското пространство, той отговори така:

Темата за Шенген е много интересна, защото данните ясно показват, че ние сме готови да влезем там от преди година. Смятам, че когато имаме ясни критерии, е важно да ги следваме.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase