Снимка: Reuters, архив

Няма нито стратегически документ, нито закон, който да застрашава българското семейство и българските деца. В това увери зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по повод продължаващото обществено напрежение около вече оттеглената стратегия за детето.

"Министерството на труда и социалната политика не извежда деца от семействата, случаите, в които се налага да се изведат деца, са случаи на насилие, на изоставени деца, случаи, в които наистина държавата трябва да се погрижи", отсече тя, цитирана от БТА.

Още по темата
Тя призна, че се надява общественото напрежение около стратегията да стихне.

Русинова припомни, че вече няколко пъти категорично е заявено от страна на правителството, че стратегията е оттеглена и работата около нея е спряна.

"В текста на стратегията няма нито една дума, която би застрашила което и да било българско семейство, няма стратегически документ, нито има закон в министерството, който цели подобно нещо", допълни тя.

По думите на Русинова има спекулации, има фалшиви новини, инспирирани от най-различни организации.

"Надявам се хората да не се увличат по тази тематика, защото спекулирането със страховете е много опасно", заяви още Русинова. Според нея е опасно и това, че някои от организациите, членуващи във фейсбук групата, която е срещу стратегията, имат различни постове, които подриват европейските ценности.

"Иска се отзоваване на норвежки посланик, излизане на България от ЕС, нека не се доверяваме на подобна информация, а да имаме доверие на социалната система, защото социалната система се грижи за хората, които наистина са в трудност", коментира Зорница Русинова.

Тя припомни, че през последните дни също е имало трудни случаи, по които са работили социалните работници, включително такъв на млада майка, която е направила опит да изостави детето си в социалното министерство.

"Благодарение на бързата реакция на социалните работници, възможността, която за първи път нормативно е уредена през законодателните промени, произтичащи от Закона за социалните услуги, детето е със своята майка, обясни Русинова. Преди години това дете щеше да отиде в институция, в дом за сираци", каза тя.

Промените в Закона за закрила на детето, направени през приемането на новия Закон за социалните услуги, и в множество други закони, за пръв път закриват всички специализирани институции, обясни още Русинова.

"Не трябва да забравяме Могилино, домовете, в които децата сираци и децата с увреждания бяха скрити от обществото, бяха отделени в горите, на трябва да се връщаме към тази част от грижата, защото тогава грижа нямаше", допълни заместник-министърът.

С годините се развиха всички услуги, които са в общността, те вече се намират в жилищните квартали, не са такива, в които децата денонощно стоят, каза Русинова. Тя обясни, че с психолози и специалисти се подкрепят не само децата, но и родителите, техните семейства.

Русинова изрази надежда, че и обществената подкрепа за приемните семейства ще продължи, защото приемната грижа е алтернатива на настаняването на дете в дом. Първата и основна роля на социалните служби е да се работи със семейството, да се намери начин да се направи превенция на изоставянето, да се подпомогне самото семейство и чак тогава, ако се наложи или се види, че има насилие, което е доказано, със съдебна заповед детето се извежда, припомни заместник-министърът.

По повод на искането на майките от "Системата ни убива" за еднакви помощи за децата в приемни семейства и за тези, отглеждани при близки и роднини, Русинова коментира, че когато става въпрос за риск от изоставяне на дете, държавата има ангажимент първо да работи заедно с биологичното семейство детето да не бъде изоставяно.

Следващата стъпка е да се търси най-близкият семеен кръг, защото семейството е това, което ще се грижи най-добре за детето, и то ще се чувства най-сигурно там. Подкрепата, която държавата дава, е от една страна, - допълнителни услуги, от друга - парична помощ, като паричната помощ е обвързана с доходите, защото това е вид социална подкрепа на тези семейства, каза Русинова.

Тя допълни, че приемното семейство не е алтернатива на семейството, то е услуга и е алтернатива на настаняване в дом, затова има професионални приемни семейства, които получават заплати, средства за издръжка.

"Не може да смесваме приемното семейство с друг вид подкрепа, дори на обученията, които се правят на приемните семейства, изрично се подчертава, че не е добре приемното дете да нарича приемната майка "майка", обясни още Русинова.

Тя участва в събитие от Националната кампания "Мисията е възможна". Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" зарадва деца от социални услуги в София, Перник и Пловдив с мюзикъл на детската вокална група "Бон-Бон".

Заместник-министърът припомни, че през 2021 година всички институции за деца ще бъдат закрити. В момента около 300 са децата, настанени в домовете за деца, лишени от родителски грижи, и в домовете за медико-социални грижи за бебета и деца до три години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase