Снимка: Pixabay

Делът на незаконните цигари в България е на рекордно ниски нива - средно 5% от цялото потребление или 700 млн. къса годишно.

Общо криминалните приходи от нелегалното потребление на цигари през 2018 година са в рамките според Института за пазарна икономика на 90-120 млн. лева, много по-малко от 600-те млн. лева през 2010 година, каза Петър Ганев, старши изследовател в ИПИ.

Спадът на нелегалното потребление се дължи на повишените доходи на хората, смятат експертите на ИПИ, цитирани от БТА.

Средната цена на цигарите в България е 5 лева - с 20-25% по-ниска от тези в новите страни-членки и наполовина от средните цени в ЕС. Въпреки това за нашия пазар цигарите остават сравнително скъпи.

През 2018 година с разполагаемия нетен дневен доход на човек от населението у нас могат да се купят 5,8 кутии цигари, докато в ЕС - 9,3 кутии.

3 млрд. лева достигат приходите от облагането на тютюневите изделия в България през 2018 година. Това са 9,5 на сто от всички данъчни постъпления в бюджета.

Само приходите от акциз са 2,5 млрд. лева. Близо 97% от данъчните приходи в сектора идват от облагането на традиционните цигари, каза пред журналисти Петър Ганев

От ИПИ са изчислили, че след 2015 година има постоянен спад на нелегалното потребление на тютюневи изделия, макар и с увеличение на акциза от 2016 година.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase