Снимка: Омбудсман

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че готвената от КЕВР цена за топлоенергия е исторически най-високата, но това няма да подобри състоянието на дружествата.

Още по темата

Тя каза още, че подкрепя повишаването на работните заплати, но те би следвало да бъдат обвързани с конкретни икономически резултати, а финансовото състояние на топлофикациите става все по-тревожно. Манолова даде пример с "Топлофикация София", където натрупаната загуба достига близо 600 млн. лв.

В същото време единственото, предприето от КЕВР срещу "затъването" на топлофикациите, е вдигането на цената на парното, която за 3 години в София - от юли 2016 г., се е повишила с повече от 50%, изтъкна Манолова минути след откритото заседание в КЕВР за цените на тока и парното.

"Цената, която в момента се предлага за парното, е исторически най-високата. Аз твърдя, че това увеличение няма да заздрави финансовото състояние на дружествата, защото хората са в невъзможност да плащат тези цени. Те първо не могат да ги плащат, защото са много високи и второ, защото са много нечестни, защото нямат доверие в начина, по който се определят сметките, включително и в начина, по който се вдигат цените“, аргументира позицията си омбудсманът.

Манолова заяви още, че не одобрява процедурата, която е избрала Комисията за енергийно и водно регулиране.

"Според мен би било нормално представители на енергийните дружества да представят своите аргументи в присъствието на граждански организации, на институциите, да има диалог. Това ще се случи реално след свършен факт, тъй като обектите на тези доклади – електроразпределителните дружества и топлофикациите, вече ще са изразили своите позиции, без да са чули възраженията, предложенията и тревогите на гражданите и на гражданските организации", заяви тя.

Скок на парното, тока и водата – необосновано

На заседанието днес стана ясно, че в петък, 7 юни 2019 г., предстои обществено обсъждане, на което всички граждански организации и институциите ще могат да вземат отношение по докладите на КЕВР. Според граждански експерти обаче, то ще е безсмислено, защото няма да е ясно дали докладите на КЕВР ще  претърпят промени, след като енергийните дружества предоставят своите становища.

Според Манолова, абсолютно сбъркана е и процедурата, тъй като КЕВР първо обсъжда цената на парното, на топлата вода и на тока, а едва след това ще се заеме с цената на природния газ

Прогнозите на регулатора са за увеличение на цените на тока и топлата вода от 1 юли т.г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase