Снимка: Булфто, архив

До над 500 000 нуждаещи се е достигнала помощта от близо 7000 тона хранителни продукти от първа необходимост, осигурени по Оперативната програма за храни и основно материално подпомагане, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ОПХ ФЕПНЛ), съобщиха от пресцентъра на Агенцията за социално подпомагане.

Кампанията стартира на 6 декември миналата година и е приключи през май.

В пакетите бяха включени 16 вида хранителни продукти - ориз, спагети, лютеница, зелен фасул, домати, грах, гювеч, конфитюр, говеждо в собствен сос, кюфтета в бял сос, пиле фрикасе, рибни консерви, зрял боб, леща, захар и олио.

Съдържанието им е определено въз основа на масовата употреба на храните от домакинствата и след консултации със здравното министерство.

Пакетите бяха раздадени по график, изготвен от Българския червен кръст - партньорската организация по програмата.

До края на 2019 г. се предвижда нуждаещите се да бъдат подпомогнати още веднъж с хранителни продукти по програмата.

До момента пакети с храни са предоставяни ежегодно.

Хората, които имат право на подпомагане с индивидуални пакети с храни се определят от териториалните структури на Агенцията съгласно изискванията, разписани в специална наредба.

В основната целева група се включват лица и семейства, подпомагани от дирекциите "Социално подпомагане" на различни основания.

С хранителните продукти, останали след подкрепата на представителите от основната група, се подпомагат включените в допълнителната целева група - потребители на социални услуги в общността и специализирани институции, както и лица и семейства, получили еднократна помощ за инцидентно възникнали нужди.
По програмата за храни се осигурява и топъл обяд на повече от 50 000 най-нуждаещи се лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase