Снимка: БТА, архив

Съвременните българи имаме тежък дълг към онези безсребърници, които изгладуваха и изстрадаха мечтите си за достойна и независима България.

Това каза президентът Румен Радев в словото си на тържествения митинг-заря във Враца в памет на загиналите за свободата на България и 143 г. от подвига на Ботевата чета.

Според държавния глава сме и в дълг към себе си, защато и днес често избираме пътя на емиграцията - независимо дали далеч от родината или вътре в себе си, смутени от недъзите на днешна България.

"Днес почитаме Ботев и загиналите за нашата свобода. Правим го от сърце, правим го по традиция, но свободата не е традиция, свободата е битка, позиция, отговорност, често и саможертва", изтъкна държавният глава.

Той посочи, че героичните поколения извоюват свободата, щастливите я наследяват, а слабите поколения я разпиляват. 

Президентът заяви още, че да се говори за Ботев е трудно, защото той е казал всичко за нас, дори и най-болезненото  - "че у нас свестните считат за луди", но е прогласил и безсмъртието на героите, и го е доказал със съдбата си.

"Нашето време няма да роди Ботев. Той е великан от друга епоха. Вярвам обаче, че продължаваме да носим част от неговия дух. Че мнозинството от нас ще отхвърли конформизма и безличието. Че носим мъжество и характер да въздигнем отечеството ни там, където заслужава да бъде", заяви президентът.

"Ето защо Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е и ден на живите. Той е нашата възможност да преоткрием неспокойния патриотизъм и парещото чувство за справедливост на Ботев. Да продължим похода на достойните, който свързва свободните духом с неродените още българи", посочи в словото си държавният глава.

 

Коментари Напиши коментар

97

Нинова не е БСП

преди 2 години

Не трябва да се слага знак за равенство между Нинова и БСП, защото по-голямата част от привържениците на БСП не мислят като Нинова.

96

българин

преди 2 години

До 99...Избрахме най доброто за президент бе Американофилче малко!!! Всичко останало беже д жендърско с Американски "дъх"! Че ние сме българи! Трябваше да е плшнка като Плевньо ли? Едва изчакахме жалкото му "мандатче" да изтече и си отдъхнахме.Че тоя ба цил няма да говори повече от наше име! А Курнелия е история вече! Скоро и Групировката ГЕРБ ще е история!-:) Събужда се българина вече!

95

Курнелия излъга

преди 2 години

Другарко Нинова няма да ви простим , че ни излъгахте за срещата си с руския ген. Решетников за съгласуване избора на Р.Радев за президент.